Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ηρακλείου και όμορων δήμων του Νομού Ηρακλείου

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ,ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Βίος και πολιτεία της δημοτικής αρχής




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, 29.01.2014


Μπαίνουμε στο δεύτερο μήνα του 2014 (4 μήνες πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις) και η δημοτική αρχή για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η προβολή του ανύπαρκτου έργου της, βάσει των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά το 2010. Κι αυτό, γιατί κινείται στον ευρωενωσιακό άξονα μνημονίων και σωρείας αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος των δημοτών που επιβάλλουν οι δικομματικές και τρικομματικές κυβερνήσεις.

Αποδέχτηκε τη μείωση των πόρων του κράτους προς τους δήμους, μείωσε τις δαπάνες για έργα και υπηρεσίες, υπέγραψε όλες τις διαπιστωτικές πράξεις απολύσεων των εργαζομένων στο δήμο, ενίσχυσε τους εισπρακτικούς μηχανισμούς αφαίμαξης των συνδημοτών. Πανάκριβα τα δημοτικά τέλη, το νερό ύδρευσης και άρδευσης, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, υπολειτουργία σχολικών μονάδων (μείωση πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές, ανύπαρκτες συντηρήσεις – επισκευές σχολικών κτιρίων, ανύπαρκτος σχεδιασμός προσεισμικών ελέγχων, αγορά οικοπέδων, κατασκευή σχολικών κτιρίων, κ.λ.π.), ελλείψεις προσωπικού σε βασικούς τομείς, όπως καθαριότητας, παιδικών σταθμών, ΚΑΠΗ, πράσινο, κ.ά. Πρόκειται για πολιτική πλήρους ευθυγράμμισης με την κυβερνητική πολιτική.

Ο κ. Κουράκης τα ξέρει αυτά. Ξέρει ότι όσα μας έλεγε για το “έξυπνο Ηράκλειο”, τη “σύγχρονη πόλη”, και το “κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου” δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια φούσκα, για αφελείς και ευκολόπιστους.  Προφανώς ο κ. Κουράκης ονειρεύεται ξανά το 73%. Του απαντάμε με τη ρήση του Θουκυδίδη “Ησυχίαν είχεν ο Δήμος και αντέλεγε ουδείς, δεδιώς και ορών ότι πολύ το ξυνεστηκός” (ο λαός σώπαινε, και κανείς δεν μιλούσε, γιατί ήταν φοβισμένος και έβλεπε πως οι συνωμότες ήταν πολλοί). Οι καιροί άλλαξαν, ο λαός απέκτησε εμπειρία και γνώση. 
Δεν πέφτει σε παγίδες. Καταλαβαίνει ότι και ο δήμος πλέον δεν είναι “φιλικός θεσμός προς τον δημότη” γιατί τον ξεζουμίζει. Βλέποντας την εξέλιξη αυτή ο κ. Κουράκης δηλώνει παντού και σε όλους τους τόνους ανεξάρτητος, ακόμη και σε αθηναϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς! Αλήθεια; Από πότε; Από πότε δεν είναι πια ΠΑΣΟΚ; Αποποιείται το παρελθόν του τώρα που βουλιάζει το ένα καράβι της μίζας και της διαπλοκής, με τα πάρτι των δισεκατομμυρίων, ενώ ταυτόχρονα αναζητά σανίδα σωτηρίας στο έτερο αδελφό καράβι που εξαθλιώνει το λαό με φόρους, χαράτσια και απολύσεις.
 Εξ ου και ο καημός του να δώσει τα διαπιστευτήρια στον κ. Σαμαρά, αναρτώντας φωτογραφίες στα διάφορα site που απαθανατίζουν τους εγκάρδιους μεταξύ τους χαιρετισμούς. Ο κ. Κουράκης έχασε την ψυχραιμία του βλέποντας ότι η ήττα που θα υποστεί σε αυτές τις εκλογές θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της νίκης του προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Επιδίδεται σε αντιδημοκρατικές και μοναρχικές μεθόδους προβολής του.
 Αξιοποιεί τις υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου, το γραφείο τύπου για την προβολή του. Καθημερινά - για το πιο ανούσιο και αδιάφορο για τον δημότη θέμα – εκδίδει δελτίο τύπου. Προβάλλεται από την ιστοσελίδα του δήμου, αναρτά φωτογραφίες σε στάση προφίλ και ανφάς, να χαιρετά, να κόβει κορδέλες και πρωτοχρονιάτικες πίτες και ότι άλλο μπορεί να απαθανατίσει ο φακός. Μπορεί την ημέρα να αναρτηθούν 15 δελτία τύπου και πολλαπλάσιες φωτογραφίες. Το χειρότερο απ' όλα, τυγχάνει της προστασίας μμε.
Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης
Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί τον εκφασισμό, τον αποκλεισμό της άλλης φωνής. Οι υπηρεσίες δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Το προσωπικό πληρώνεται από την τσέπη των δημοτών και όχι του Δημάρχου. Η ιστοσελίδα του Δήμου ανήκει στους δημότες, στους φορείς του, στο σύνολο των δημοτικών παρατάξεων. Όλοι έχουν λόγο και πρέπει να έχουν πρόσβαση. Οποιαδήποτε φωνή ενοχλεί και χαλάει την εικόνα του δημάρχου της δημοτικής αρχής, της εξουσίας δηλαδή, δεν έχει θέση, αποκλείεται, καταπνίγεται.
Η δημοτική αρχή δεν μπορεί, ούτε θέλει να λειτουργήσει φιλολαϊκά. Ανεξάρτητη πολιτική δεν υπάρχει. Η πολιτική της έχει στιγματιστεί ως αντιλαϊκή, πιστή στις εντολές κυβερνήσεων, μεγάλων επιχειρηματιών, της τρόϊκα, της ΕΕ. Δεν αντιτάχθηκε πουθενά. Ευνόησε μεγάλους επιχειρηματίες της πόλης, επέλεξε έργα που δεν ανακουφίζουν τον δημότη, αδιαφόρησε για τις γειτονιές, ευθύνεται για την απένταξη των δυτικών συνοικιών της πόλης από το σχέδιο πόλης υποβαθμίζοντας κι άλλο την περιοχή.
Αντί ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή να επιδίδονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, να λογοδοτήσουν στους δημότες γιατί δεν έκαναν δεκτές τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ανακούφιση των αδύνατων – ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που είναι :
·                      Η κατάργηση δημοτικών τελών καθαριότητας – ύδρευσης - αποχέτευσης σε άνεργους, πολύτεκνους – τρίτεκνους, ΑμΕΑ,  χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και ταυτόχρονα η αύξηση τελών στις μεγάλες πολυεθνικές, στις τράπεζες κ.λ.π.
·                      Η μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας – ύδρευσης - αποχέτευσης για όλους τους δημότες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
·                      Η μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων που επιβαρύνουν τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες κατά ποσοστό αντίστοιχο της μείωσης του τζίρου τους των τελευταίων 5 ετών.
·                      Την κατάργηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ για τα τελευταία 3 χρόνια που έχουν επιβληθεί από το Δήμο για απλήρωτα τέλη, για το ποσό δε των τελών που οφείλουν οι καταστηματάρχες να γίνει διακανονισμός πληρωμής με βάση το εισόδημα τους και όχι αυθαίρετα. Να  σταματήσουν από την μεριά του Δήμου διώξεις και απειλές για έξωση.
·                      Οι όποιες παρεμβάσεις του Δήμου στην αρχιτεκτονική της πόλης (διανοίξεις, αναπλάσεις περιοχών κλπ) να μην έχουν «ανταποδοτικά τέλη» για τους  μικρέμπορους και άλλους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής.
·                      Η κατάργηση της ενσωμάτωσης του παράνομου και δυσβάσταχτου τέλους του 80% στην τιμή του νερού.
·                      Η ακύρωση της απόφασης του ΔΣ που εξισώνει τα δημοτικά τέλη των δημοτικών ενοτήτων Παλιανής, Τεμένους και Γοργολαίνη με εκείνα του πρώην καποδιστριακού δήμου Ηρακλείου, που οδήγησαν σε αυξήσεις έως και 400%.
·                      Η κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί εκτός βρεφικών – παιδικών σταθμών.
·                      Διεκδίκηση κονδυλίων από το κράτος για την χορήγηση πρωϊνού γεύματος (δεκατιανό) σε όλους τους μαθητές σχολείων και όχι να εκβιάζονται οι κυλικειάρχες να καλύψουν το κόστος από το εισόδημά τους.
·                      Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ. Όχι στη διαθεσιμότητα – κινητικότητα εργαζομένων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όσων είναι ενταγμένοι στις ΚΟΙΝΣΕΠ ή είναι σε διαθεσιμότητα, με πλήρη ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα.
Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης στα σχολικά κτίρια του δήμου Ηρακλείου
Πέντε μόλις μέρες μετά την εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου για την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων -και πρωτίστως των σχολείων- ήρθε η τραγική επιβεβαίωση της υπάρχουσας απαράδεκτης κατάστασης. 
Τεράστιες καταστροφές από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλονιά, από σεισμό 5,8 R ενώ υποτίθεται ότι εκεί εφαρμόζονται οι αυστηρότερες προϋποθέσεις και έλεγχοι εφαρμογής του  αντισεισμικού κανονισμού. Αυτό οδήγησε το γνωστό σεισμολόγο κ. Τσελέντη, να πει χθες σε πρωινή εκπομπή «αν γίνονται αυτά στην Κεφαλλονιά, φανταστείτε τι έχει να γίνει σε άλλες περιοχές π.χ. στο Ηράκλειο, που το ξέρω καλά». Την ίδια αγωνία εξέφρασαν τόσο ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσου, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γεωλόγοι και άλλοι που μίλησαν στην εκδήλωση της Ένωσης Γονέων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει επανειλημμένως θίξει το θέμα στο Δ.Σ. και μάλιστα το Μάη του 2011 το ανέλυσε διεξοδικά βάζοντας το προ ημερησίας διάταξης.
Η δημοτική αρχή που έχει αναλάβει τώρα αυτή την ευθύνη, δεν έχει κάνει τίποτα προς την κατεύθυνση προσεισμικών ελέγχων, τη συγκρότηση κτηριολογίου των σχολείων, ενώ γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση των κτιρίων. Το ότι υπάρχουν σχολεία χτισμένα χωρίς άδεια, χτισμένα το 1927, το 1935, το 1956 κτλ, σχολεία που φιλοξενούνται στις αυλές άλλων σχολείων, δεν χρειάζεται να της το πούμε εμείς. Τα έχει η ίδια γράψει στην κατάσταση της δημοτικής περιουσίας.
Ο εκπρόσωπος μας στην επιτροπή πολιτικής προστασίας του δήμου, έχει βάλει επανειλημμένως το θέμα αλλά ουδείς του δίνει σημασία. Ο κ. δήμαρχος παρευρίσκεται για λίγο στις συνεδριάσεις μόνο όταν έχει να ανακοινώσει μοίρασμα στολών στους εθελοντές διασώστες ή να δωρίσει GPS στην πυροσβεστική και να βγάλει και τις σχετικές φωτογραφίες.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να απολογηθεί για τη μέχρι τώρα στάση της και να αναλάβει τις ευθύνες της. Καλούμε τους δημότες να πιέσουν με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης των ελέγχων και της λήψης των απαραίτητων μέτρων πριν είναι αργά.
Ο εγκέλαδος δεν πρόκειται να ειδοποιήσει η να ζητήσει την άδεια του δημάρχου ή όποιου άλλου «αρμόδιου».
Γνωμοδότηση δήμου Ηρακλείου για την κατασκευή – λειτουργία ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής στις Βούτες :
Σε μια περίοδο που η φτώχεια και η ανεργία επιδεινώνουν την ψυχική υγεία όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας, υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας.
Η δημοτική αρχή, δίνει και τη δική της συγκατάθεση στην κατασκευή – λειτουργία μιας ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής. Ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες μέχρι την ΙΝΤΡΑΚΟΜ του Κόκαλη και με πρόσχημα την έκρηξη των ψυχικών παθήσεων ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν ζεστό χρήμα από τον ιδρώτα των εργαζομένων για να θησαυρίσουν. Να λοιπόν που υπάρχει χρήμα. Με τον ίδιο τρόπο ξεκοκαλίστηκαν χρήματα για την κατασκευή του κόμβου ΠΕΠΑΓΝΗ – Σταυράκια για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα του ιδιωτικού πάρκινγκ, με συνέπειες ακόμη και στην κυκλοφορία των οχημάτων και ασθενοφόρων.
Αντί ο δήμος να συμβάλλει στη διεκδίκηση χρημάτων για να στελεχωθούν, εκσυγχρονιστούν και επεκταθούν οι ήδη υπάρχουσες νοσοκομειακές ψυχιατρικές κλινικές, δίνει τη συγκατάθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και του τομέα ψυχικής υγείας. Αυτό, οδηγεί σταδιακά στην υπολειτουργία και τελικά στο κλείσιμο των ψυχιατρικών μονάδων που έχουν απομείνει.
Να πως, ο ανεξάρτητος δήμαρχος και η δημοτική αρχή, συμβάλλουν στην απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη παροχής υπηρεσιών υγείας και μάλιστα σε ευαίσθητους τομείς, για να μεταφέρουν την ευθύνη και το κόστος θεραπείας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι κάθετα αντίθετη στη θετική γνωμοδότηση του ΔΣ για την ένταξη του έργου στο jessica.

Τασσόμαστε υπέρ της κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και διεκδικούμε πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.