Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ηρακλείου και όμορων δήμων του Νομού Ηρακλείου

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ,ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Εδώ και τρία χρόνια επικρατεί απαράδεκτη κατάσταση στη μέχρι πολιτική της Δακοκτονίας. εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων, περιφέρειας και Δήμου. Ο Δήμος Ηρακλείου παρά τις διαμαρτυρίες παραγωγών των δημοτικών ενοτήτων Παλιανής, Γοργολαίνη, Τεμένους και των κοινοτήτων της πόλης του Ηρακλείου (Βασιλιών-Αι Βλάση, Βουτών, Δαφνών, Σκαλανίου,    Σταυρακίων), σφυρίζει αδιάφορα.

Απαράδεκτες καθυστερήσεις στις ημερομηνίες που πρέπει να γίνεται η δακοκτονία και όταν γίνεται, γίνεται με άναρχος τρόπος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για την ποιότητα της παραγωγής και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Oι υπηρεσίες του υπουργείου καθυστερούν να δώσουν την εντολή για τις προσλήψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην γίνεται έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου, με τις γνωστές επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιολάδου και στο εισόδημα των παραγωγών. 

Επίσης, πολλές φορές χρησιμοποιούνται φάρμακα ακατάλληλα και επικίνδυνα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και πρέπει να ληφθούν μέτρα.
Oλόκληρο το σύστημα της δακοκτονίας θα πρέπει κανονικά να είναι έτοιμο από το Μάιο. Παρ' όλα αυτά πάει Ιούνιος και Ιούλιος για να διεκπεραιωθεί.  Δηλαδή να έχουν τοποθετηθεί οι τομεάρχες, οι παγιδοθέτες και οι εργολάβοι δακοκτονίας να υπάρχουν χρήματα και φάρμακα. Έτσι να γίνεται έλεγχος των πληθυσμών του εντόμου και μόλις διαπιστωθούν υψηλοί πληθυσμοί, να γίνονται στην ώρα τους οι πρώτοι ψεκασμοί.

Δεν φτάνει η αναλγησία της πολιτείας, αλλά έχουν μειωθεί και οι πόροι για τη δακοκτονία. Επίσης, έχει μειωθεί σημαντικά  ο αριθμός των τομεαρχών και των παγιδοθετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι να ελέγξουν παντού τους πληθυσμούς του δάκου και γενικότερα τη διαδικασία. Επιπλέον, μειώνονται και τα οδοιπορικά των γεωπόνων για αυτοψίες στους ελαιώνες. Οι περισσότεροι γεωπόνοι δεν έπαιρναν αποζημιώσεις εκτός έδρας και γενικότερα όλο το σύστημα βασίστηκε στη φιλοτιμία τους.

-Σημαντικός «κρίκος της αλυσίδας» είναι οι εργολάβοι δακοκτονίας. Δηλαδή διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για το τι είναι και πως γίνεται ο λεγόμενος δολωματικός ψεκασμός ;
Λόγω κρίσης, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε υψηλός ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα πολλές εργολαβίες να δοθούν με ιδιαιτέρως χαμηλά ποσά. Επιπλέον, τώρα και πολλά χρόνια οι εργολάβοι δεν πληρώνονται στην ώρα τους, πράγμα το οποίο γνωρίζουν. Κατά συνέπεια και λόγω των μειωμένων ελέγχων, πολλοί από τους εργολάβους λειτούργησαν τυπικά και όχι ουσιαστικά.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά :

  1. πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού με συνεργεία εδάφους, αρχιεργάτες –ψεκαστές, γεωπόνους και άλλο προσωπικό.
  2. Να γίνουν την κατάλληλη στιγμή από τη διεύθυνση γεωργίας (οι οποίες έχουν απαξιωθεί) με άμεσες προσλήψεις προσωπικού. Mέσα στο μήνα Μάη η πρόσληψη προσωπικού και στις αρχές Ιούνη η έναρξη των εργασιών για την καταπολέμηση του δάκου.
  3. Να περάσει η Δακοκτονία στην ευθύνη του δημοσίου και όχι στους ιδιώτες ή να δοθούν εργολαβία στις ΑΣΟ και να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να μπουν από το παράθυρο ιδιώτες. Έτσι κι αλλιώς οι ΑΣΟ έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομής.
  4. Να καταργηθεί το χαράτσι της παρακράτησης (0,30 λεπτά/kg), κι όλες οι άλλες παρακρατήσεις του 3% από την επιδότηση του λαδιού και άλλων προϊόντων. Η κυβέρνηση είχε ορίσει ότι το 2% από τις επιδοτήσεις θα πάνε υπέρ των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων και το 3% της επιδότησης υπέρ της δακοκτονίας.