Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ηρακλείου και όμορων δήμων του Νομού Ηρακλείου

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ,ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Σχόλιο για τα όσα είπε ο Δήμαρχος Ηρακλείου για το έργο του



Υποψήφιος Δήμαρχος
Συντυχακης Μανώλης



Φιλότιμη προσπάθεια κατέβαλε ο κ. Κουράκης να φανεί ισχυρός και φρέσκος αλλά απέτυχε. “Άνθρακες ο θησαυρός” ! Οι εφεδρείες που ανέσυρε από το παρελθόν, κάθε άλλο από αίγλη πρόσθεσαν στα φωτογραφικά πλάνα. Τα «μεγαλεία» και η άνεση του αποτελούν παρελθόν. Το μόνο που ένωνε όλους τους φωτογραφιζόμενους, είναι η προσπάθεια να περάσει η Ευρωενωσιακή και κυβερνητική πολιτική που ξεζουμίζει όσους έχουν απομείνει να εργάζονται, ο καιάδας των απολύσεων, η ανάθεση κοινωνικών λειτουργιών κρατικής ευθύνης στην εθελοντική δράση και όλα όσα συνιστούν διαχείριση προς όφελος των κερδών των ολίγων.
Ο δημόσιος απολογισμός (που επιβάλλεται και από τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ) ουδέποτε έγινε, παρά τις πιέσεις μας. Η προβολή φωτογραφιών σε ένα επιλεγμένο ακροατήριο «δικών» του δεν συνιστά απολογισμό των χρόνων της δημαρχίας του.
Γνωρίζει πολύ καλά (τόσα χρόνια δήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ) πως ο δήμος έχει -και μάλιστα αυστηρό- κηδεμόνα την κυβέρνηση την οποία και βοηθά, ελαφραίνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, φτιάχνοντας «κοινωνικά» ιατρεία, φαρμακεία, παντοπωλεία και χρηματοδοτώντας τις σχολικές επιτροπές απαλλάσσοντας την από τις ευθύνες της.
Γνωρίζει πολύ καλά πως ο προϋπολογισμός που καταρτίζει δεν είναι δικός του αλλά του Υπ. Εσωτερικών και του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ.
Είναι «ευέλικτος και αποτελεσματικός» έναντι των δημοτών και καθόλου έναντι του κράτους (σε προϋπολογισμούς 300 και 400 εκ. € μόλις τα 45 είναι από το κράτος και τα 80 από τους δημότες). Μήπως «ευελιξία» εννοεί τα κόλπα ενσωμάτωσης του καταργημένου τέλους 80% της κατανάλωσης, στην τιμή του νερού; (δηλ. 2 εκ. € το χρόνο προερχόμενα από την τσέπη των δημοτών).
Για ποια «αποτελεσματικότητα» μιλάει όταν οι «επισφαλείς απαιτήσεις» του δήμου έχουν αυξηθεί στα 80 εκ. €.; Όχι βέβαια από τα πρόστιμα των μικροοφειλετών. Αυτά είναι το άλλοθι που καλύπτει τα μεγάλα χρέη επιχειρήσεων και εργολάβων.
Είναι «κράτημα σταθερό στο ύψος των φόρων και τελών» η αύξηση κατά 400% στις δημοτικές κοινότητες; Γνωρίζει ότι σε συνθήκες μείωσης των μισθών και αύξησης της ανεργίας, το «κράτημα» ισοδυναμεί με αυξήσεις ως προς το εισόδημα των δημοτών.
Αφού εμφανίζει το δήμο ως τον πιο εύρωστο οικονομικά, γιατί δεν έκανε πράξη τις προτάσεις μας για κατάργηση δημοτικών τελών καθαριότητας – ύδρευσης - αποχέτευσης σε άνεργους, πολύτεκνους – τρίτεκνους, ΑμΕΑ, φοιτητές, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με ταυτόχρονη μείωση κατά 50% για όλους τους δημότες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ; Γιατί δεν κατάργησε τα τροφεία των παιδικών σταθμών στους έχοντες μέχρι το παραπάνω οικογενειακό εισόδημα;
Γνωρίζει ότι δεν είναι φιλεργατικός ένας που εναντιώνεται στα λόγια, αλλά υπογράφει όλες τις πράξεις απόλυσης και διαθεσιμότητας.
Γνωρίζει ότι δεν είναι «κοινωνικός», όταν μόλις το 7% των παιδιών του δήμου, περνούν το κατώφλι των δημοτικών σταθμών (2008-2012 οι γεννήσεις ήταν 21.701 και οι σταθμοί καλύπτουν 1.587)
Γνωρίζει ότι έχει ευθύνες για τα 40.000 αυθαίρετα στην πόλη μας.
Διαφημίζει το ΕΣΠΑ ενώ γνωρίζει πως εκτός της στάχτης στα μάτια, ΕΣΠΑ σημαίνει χρηματοδότηση έργων με βάση αλλότριες προτεραιότητες και όχι με βάση τις λαϊκές ανάγκες (πχ έργα αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία και σε όλα τα δημόσια κτίρια, αντιπλημμυρικά κτλ).  Ότι σημαίνει χρηματοδότηση συμβασιούχων όλων των ειδών, με τα 5μηνα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας, μέσω των Κοινωνικών Συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) και των ΜΚΟ, εργαζόμενους των 450 € χωρίς εργασιακά δικαιώματα με ταυτόχρονη μείωση των μόνιμων.
Το «όραμα» είναι ολοφάνερο. Το μαρτυρά η παρουσία πρώην εκπροσώπων εταιρειών πρώην …«λαϊκής» βάσης, επιχειρηματιών, εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού κ.ά. «ανεξαρτητοεξαρτημένων».
Γνωρίζει ότι το γραφείο τύπου του «δήμου» (;) δεν πρόκειται να τον σώσει και προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά του. Μάταιος κόπος.