Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ηρακλείου και όμορων δήμων του Νομού Ηρακλείου

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ,ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαλεβιζίου για την ενεργειακή σύνδεση της Κρήτης


Το θέμα της ενεργειακής σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Στο δίκτυο θα διοχετεύεται και το ρεύμα που θα παράγουν στο μέλλον οι νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατασκευαστούν στην Κρήτη. Ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα και ο οποίος, ας σημειωθεί, βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης σε ιδιώτες, επικαλείται ως αναγκαία την υλοποίηση αυτού του έργου γιατί θα συμβάλει στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος του νησιού.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαλεβιζίου επισημαίνει: «Η όλη συζήτηση περιορίστηκε στο ποια περιοχή του δήμου μας είναι η πιο κατάλληλη για να φιλοξενήσει το έργο, η Κορακιά ή τα Λινοπεράματα, αν θα υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη κ.λπ. Για το ποιος όμως θα υλοποιήσει το έργο, ποιος θα έχει τον έλεγχο και ποιος τελικά θα επωφεληθεί από αυτό, εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση, δεν απασχόλησε κανέναν, ούτε τη νυν Δημοτική Αρχή και τις άλλες παρατάξεις που συμπλέουν όλα αυτά τα χρόνια, ούτε τους νέους υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους που παραβρέθηκαν, τον αντιπεριφερειάρχη κ.ά.

Χωρίς τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, τα μεγάλα αιολικά και άλλα έργα που σχεδιάζουν ή υλοποιούν οι ενεργειακοί όμιλοι στην Κρήτη, δε θα έχουν κανένα νόημα γιατί σκοπός τους δεν είναι η κάλυψη των τοπικών αναγκών, όπως ισχυρίζονται. Ο πραγματικός τους στόχος είναι να εξάγουν το ηλεκτρικό ρεύμα, που θα παραχθεί από τις ΑΠΕ, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη, στη βάση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργεί η ΕΕ.

Η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει νέα πεδία δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο. Για να γίνει αυτό, η ΕΕ δίνει έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών, όπως οι διασυνδέσεις με δημόσιο χρήμα, χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, συμμετοχή στο κόστος από εταιρείες δημοσίου συμφέροντος - όπως η ΔΕΗ - διευκολύνσεις στα ζητήματα χωροθετήσεων και περιβαλλοντικών αδειών.

ΕΕ - κυβέρνηση - δήμοι και ιδιώτες τα έχουν κανονίσει, ώστε σε 2-3 χρόνια το χρήμα να ρέει άφθονο στα πορτοφόλια των μεγαλοεπιχειρηματιών με το δημόσιο χρήμα να έχει στηρίξει τις απαραίτητες και ακριβές υποδομές. Τα κόστη είναι τεράστια και τα φορτώνεται στην πλάτη του ο ελληνικός λαός. Τα κέρδη αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα για τους επενδυτές και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Επιπλέον το επιχείρημα ότι με το καλώδιο θα μετατραπούμε σε "ενεργειακό κόμβο" και θα αποκτήσουμε γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα και σταθερότητα στην περιοχή, με το παράδειγμα της Ουκρανίας, που για τον έλεγχο της Ενέργειας οι ιμπεριαλιστές ΕΕ-ΗΠΑ και Ρωσίας ματοκυλίζουν έναν ολόκληρο λαό, όχι μόνο έχει καταρριφθεί, αλλά και αντιστραφεί.

Ο έλεγχος της γης, του νερού και της Ενέργειας του τόπου μας θα περάσει στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Εμείς πρέπει να αναρωτηθούμε πότε ο λαός μας, αλλά και ο κάθε λαός γνώρισε ανάπτυξη προς όφελός του όταν όλα τα παραπάνω, απαραίτητα όχι μόνο για την επιβίωσή του, αλλά και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής ανήκαν στα χέρια των λίγων;
Για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία, πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους και να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία. Μόνο μέσα από έναν ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας μπορούμε να πετύχουμε:
- Τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.
- Την εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, η οποία θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό.
- Τη διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας.
- Τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και κλάδων.
- Την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον».